Inspiratie: student maakt verbluffende kortfilm
Iedere voormalige student herinnert zich ongetwijfeld de stress die gepaard gaat met de afronding van het o zo gevreesde eindwerk. Wetende dat student Shawn Wang een kortfilm moest bolwerken, was dit voor hem ongetwijfeld niet anders. Welnu, 'Unknown Planet' getuigt van een buitengewone professionaliteit, mede mogelijk gemaakt door het gebruik van Cinema 4D.

Op het moment dat Shawn zijn eindwerk moest aanvatten werden de bioscopen overspoeld met films over robots en artificiële intelligentie. Aanvullend hierop was de Curiosity-rover net begonnen met zijn verkenning van de rode planeet - allemaal zaken die Shawn zeer duidelijk inspireerden voor 'Unknown Planet'.

Shawn is een enthousiaste Cinema 4D-gebruiker en wou van deze gelegenheid gebruik maken om zijn vaardigheden uit te breiden. Door de robots te ontwerpen als voertuigen met extra functies gaf hij hen een unieke persoonlijkheid mee. "De voertuigen worden aangedreven door rupsbanden en wielen, die elk een speciale rig kregen. Dit zijn twee afzonderlijke systemen die het tuig controleren. Het eerste systeem is gebaseerd op de Constraint tag's Clamp function, die ervoor zorgt dat het voertuig reageert met het onderliggende terrein. De sporen en de wielen zijn steeds in rechtstreeks contact met het terrein en rollen wanneer het personage zich verplaatst. Het tweede systeem is gemaakt met behulp van Xpresso waarmee ik enkele wiskundige berekeningen kon uitvoeren die ik dan kon gebruiken om de beperkingen van de wielen en de banden te bepalen. Op die manier kon ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze enkel bewogen als ze de grond raakten."

De enorme hoeveelheid aan rotsen, asteroïden, materialen en andere elementen die in de film de revue passeren, sloeg Shawn op in een aangepaste biblioteek in de Content Browser. Hierdoor spaarde hij veel tijd uit; het enige wat hij moest doen was een element slepen en neerzetten in zijn scène.

Verder maakte Shawn gebruik van de Octane rendermotor met een rendertijd van vier tot vijftien minuten per frame. De strakke deadline indachtig liet hij Octane 's nachts lopen zodat hij 's ochtends afgewerkte sequenties voorhanden had die klaar waren voor montage. Dit hele renderproces nam een totaal van vier maanden in beslag.

De elf maanden hard labeur bleken nadien zeker de moeite waard: 'Unknown Planet' won meer dan een half dozijn prijzen op verscheidene internationale kortfilmfestivals en werd tot nu toe maar liefst 190.000 keer bekeken op Vimeo. Maar volgens Shawn ligt zijn grootste verwezenlijking elders - namelijk in het feit dat zijn Cinema 4D-skills er enorm op vooruit zijn gegaan: "De verschillende tools en de gebruiksvriendelijkheid van Cinema 4D stellen nooit teleur als je werkt aan een zeer complex project. Ik had deze kortfilm nodig om dat deel van de ijsberg te zien dat je pas ontdekt na lang zwoegen, en dat heeft voorzeker geloond voor toekomstige projecten!"

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660